Vepřová kýta na česneku v římském hnci
Namočíme hrnec.(celý hrnec ponoříme i s víkem na 15 minut do vody)
Vepřovou kýtu ( i jiná masa) osolíme, ochutíme dle libosti, (zde sůl, pepř, kmín, trocha papriky), vložíme do hrnce.
Přidáme cibuli a stroužky česneku.
Mírně podlijeme, zde cca půl decilitru.
Vložíme do trouby, troubu zapneme, nastavíme na 180°C, pečeme 90 minut, po 90ti minutách sejmeme víko a necháme ještě 20-30 minut dopékat.
Po dopečení můžeme, ale nemusíme výpek i s cibulí a česnekem slít do kastrůlku , rozmixovat, zahustit, vytvořit omáčku.
Maso nakrájíme na plátky, přelijeme výpekem, nebo zhotovenou omáčkou.
Dobrou chuť.