Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí vývar a bujon

Vytvořit si doma pořádný vývar není nic složitého, zredukovat jej až na bujón také není nic těžkého.

Bohužel se nefotí vždy vše potřebné, tudíž je jen foto vývaru a dvě fota hotového bujónu.

 

Tak aspoň stručně popíši jak na to.

V mém případě se jedná o bujón kuřecí se zeleninou.

 

To jsem si takhle jednou v zimě přinesl dvě celá kuřata, však to znáte, každý by si nejradši dal jen stehýnko, nebo řízečky z prsíček, ale co se zbytkem?

Nu co, si nějak poradím.

Kuřata si naporcuji dle potřeby, ale kůži a skelet přeci nevyhodím. (jelikož mám rád tmavý vývar, nejdříve vše opeču cca půl hodiny v troubě)

Tak si dám velký hrnec(velký znamená aspoň 3-5 litrů) s vodou na kamna, vhodím do něj oba skelety a vše co z kuřat zbylo.

Když už mi to začne hezky bublat, odstavím hrnec na kraj kamen, přidám trochu zeleniny, tedy jednu velkou cibuli, velkou mrkev, petržel, česnek.

Vše nechám táhnout na okraji kamen, táhnutím nemyslím to, že bych běhal kolem kamen s hrncem na provázku jak kašpárek v divadle, nýbrž to, že se voda v hrnci nevaří, ale pouze udržuji vodu horkou.

Takto nechám hrnec na kamnech v teple odpočívat klidně několik hodin, po cca 2 hodinách z hrnce vyberu vše co vybrat lze, skelety oberu a obrané maso zbaštím, totéž provedu i se zeleninou.

Hrnec s vývarem nechám nadále odpočívat na rohu kamen, po cca 4-5ti hodinách je v hrnci tak polovina vody a v ní plno chuti z kuřete i přiložené zeleniny. V tomto momentě už mám opravdový vývar. viz foto 1

Z něj lze udělat výtečnou polévku.

 

Ovšem já psal cosi o bujónu a jeho jednoduchosti.

Nuže vezmu síto (plátýnko pokud máte) přecedím vývar a opět jen nechám odpočívat na rohu kamen, dokud se mi odparem nezredukuje na úplné minimum. Z mého velkého hrnce plného vody nakonec zbyla asi decka velice silného vývaru, kterou jsem nalil do skleničky a nechal vystydnout. viz foto 2 a 3

Po vychladnutí jsem ze skleničky vyklepl krásný domácí bujón, který jsem uložil do mrazáku a časem z něj uvařil výbornou polévku.

Náročnost veškerá žádná, doba tažení a následného redukování byla dohromady 16 hodin.

Majitelé plynových a elektrických sporáků předem upozorňuji, že fakt nejsem sponzorem dodavatele energií, ale v zimě takovéto lahůdky tvořím na kamnech v kterých topím.

 

Fotografie